Persbericht Muziekcarrousel Midden-Drenthe

goodnews—Persbericht— goodnews
Kennis maken met muziekinstrumenten in Midden-Drenthe
Muziekcarrousel van 30 verschillende workshops in juni

Jong en oud in aanraking brengen met de grote variëteit aan muziekinstrumenten. Dat is de doelstelling van een nieuw initiatief, van Stichting Betoeterd uit Beilen.  In samenwerking met diverse muziekdocenten organiseert deze onafhankelijke stichting in Midden-Drenthe een reeks van laagdrempelige workshops, waarbij elke keer een ander instrument centraal staat.  Deze Muziekcarrousel start op woensdagavond 1 juni met een eerste, verrassende  workshop, waarna er gedurende de hele maand juni, verspreid over diverse locaties in de gemeente workshops gehouden worden over instrumenten als saxofoon, harp, trompet, orgel, viool, fluit, etc.  Daarnaast zijn er speciale workshops voor kinderen en open koorrepetities.

Voor kinderen en volwassenen
“Elke workshop heeft een vergelijkbare opzet.  De muziekdocent vertelt iets over het instrument en laat de bezoekers horen, zien en ervaren hoe het instrument bespeeld wordt”,  vertelt Jeannet Boverhof, mede-initiatiefnemer en amateur-muzikant. “Ook de muziekstijlen en de  orkesttypes waar een instrument in thuis hoort komen aan de orde”.  Het idee is ontstaan vanuit twee edities van een minimuziekcarrousel. “Die was met name gericht op scholen. Maar wij denken dat ook volwassenen het interessant vinden om méér te weten over muziekinstrumenten”.  Sommige workshops staan zelfs open voor actieve deelname van amateur-muzikanten, b.v. de Dixieland-sessie met de Freetime Dixielanders op dinsdagmiddag  21 juni in Beilen.

Carrouselrondjes in Beilen en Westerbork op 4 en 11 juni
In Beilen staat het Wilhelminagebouw op zaterdagmiddag 4 juni bol van de muziekworkshops, met workshops fluit, klarinet,  hobo, slagwerk en enkele optredens.  Het  Beiler Harmonie Orkest is gastheer van deze middag.  Zaterdagmiddag  11 juni draait de Muziekcarrousel  rondjes in de Voorhof Westerbork, o.a. met workshops viool,  fagot en  blokfluit.  Ook het orgel van de Voorhof wordt gedemonstreerd.  Tijdens beide zaterdagmiddagen zijn er reparatiestudio’s van blaasinstrumenten aanwezig.  Muzikanten en verenigingen kunnen daar terecht voor gratis advies over het onderhoud van hun instrument.

Winactie rondleiding muziekinstrumentenmuseum Eelde Het muziekinstrumentenmuseum Vosbergen in Eelde ondersteunt de muziekcarrousel met een leuke winactie. Door deelname aan een prijsvraag verloot het museum VIP-kaartjes voor een exclusieve rondleiding door dit museum met 800 muziekinstrumenten met hapje en drankje op zaterdag 2 juli. Boventoon zingen en open koorrepetities Muziek maken kun je ook zonder instrument. Daarom is er in de Muziekcarrousel ook aandacht voor de stem.  Diverse koren in de gemeente stellen hun repetities open voor geïnteresseerden. En  er is een hele bijzondere workshop opgenomen in het rooster:  boventonen zingen.  Harry Smit uit Spier heeft zich hierin gespecialiseerd en demonstreert deze techniek op dinsdagavond 14 juni in de Kasteelzaal van het Schortinghuis Spier.

Alle informatie over de Muziekcarrousel Midden-Drenthe is al te vinden op een speciale website wwww.muziekcarrousel.info.  Je hoeft je níet vooraf aan te melden voor de workshops. Vanaf medio mei zijn er passepartout-kaarten a €10 (€5 voor kinderen) verkrijgbaar, waarmee alle workshops bezocht kunnen worden. De workshops zijn ook afzonderlijk te bezoeken a €2,- p.p.