Orgelmakerij Henk Heideveld

Henk Heideveld  is al 42 jaar orgelmaker van pijporgels.  Een ambacht van jaren terug die nog steeds levend is en ook nog steeds op dezelfde wijze wordt uitgevoerd.
Heideveld maakte orgels voor klanten in o.a. Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, IMG_0098Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen en natuurlijk in elke uithoek van Nederland.

Het pijporgel heeft (zoals zoveel instrumenten) hoofdzakelijk in Europa een grote bloeiperiode gekend, vooral om religieuze redenen. Maar ook in de rijkere burgermilieus was een  als begeleidingsinstrument eeuwenlang geen zeldzaam verschijnsel. Het is dus een luxe-instrument dat vroeger high–tech was, maar juist omwille van zijn vrij complexe maar logische bouw is het een duurzaam instrument. Elk orgel is verschillend van klank omdat orgels doorgaans niet in serie worden vervaardigd. Bovendien worden orgels aangepast aan de ruimte waarvoor ze bestemd zijn en aan de functie die deze ruimte heeft.

Henk Heideveld is present tijden de workshopmiddag van 11 juni in de Voorhof Westerbork, waar tevens een workshop orgel plaatsvindt!